21 augustus 2014 – Seljandsfoss, Kerid en strand

SelJandsfoss
SelJandsfoss

Anika begint langzaamaan aan het tijdsverschil te wennen en was pas om 7:00 uur wakker. Prima tijd.

Na het ontbijt op stap. We hebben nog wat spierpijn van het lopen gisteren, dus vandaag een dagje zonder al te veel inspanning.

landschap onderweg
landschap onderweg

We besluiten te een stukje naar het zuiden te gaan rijden. Het landschap is fascinerend en zeker geen straf om te rijden.

21-8 seljandsfoss

Na een tijdje rijden zien we een waterval langs de kant van de weg. We besluiten te stoppen en daar te lunchen op het gras.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAnika heeft de grootste schik op het gras en rent rond en klimt lekker op Maaike.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWe vermaken ons prima en de tijd vliegt voorbij.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We lopen ook nog achter de waterval langs. Door al het stuivende water wordt Anika ook s nat en ik hoor een zacht gilletje als de eerste spray koel water in haar gezicht komt. Maar al snel zijn we aan de achterkant van de waterval en is alles goed.

21-8 landschap seljandsfoss

We waren eigenlijk van plan nog wat verder te rijden, maar morgen komen we hier weer in de buurt en we wilden ook nog Kerid Crater zien, dat ligt niet op de route morgen. Dus gaan we weer terug en rijden we naar Kerid toe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kerid crater is betrekkelijk jong, 60.000 jaar geleden gevormd. De krater ligt er mooi bij en je kan ‘m helemaal rond lopen.

21-8 kerid top

De afstand ziet er goed te doen uit het pad ook, dus we besluiten Anika lekker zelf te laten lopen en haar op de gevaarlijke stukjes te dragen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We gaan lekker los met het maken van foto’s.

21-8 kerid panorama
panorama shot voor het overzicht

Anika speelt nog wat op de top van de vulkaan met vulkaansteentjes en heeft de grootste schik.

21-8 anika kerid

Totaal gefocussed op de steentjes en geen oog voor het geweldige uitzicht. Maar dat is voor ons dan wel weer fijn.

21-8 anika maaike kerid achtergrond

Nog wel even poseren.

21-8 anika maaike kerid2

En nog en keer.

21-8 kerid panorama2

En als je dan toch op de top van de berg zit te spelen mag je best wel meegenomen worden in een panoramafoto.

21-8 strand

Na dit geweldige uitzicht is het een korte rit terug naar ons B&B. We slaan evenwel vlak voordat we dit B&B bereiken nog even af en nemen dan nog de weg naar de kust om daar nog een blik op te werpen.

21-8 strand panorama

Een wandeling langs de kust zit er niet in, want Anika is in slaap gevallen in de auto en we willen haar nog wel even laten liggen, maar de beelden net over het lage duintje van stenen, met zicht op de auto is op zichzelf al geweldig.

‘s avonds eten we nog heerlijk wat in Rauda Husid (het Rode Huis, IJslands is zo moeilijk niet) en Anika gedraagt zich voorbeeldig, maar tegen een prijs, ze wil overal wat van proeven en lijkt alles lekker te vinden.

yearly_activity

‘s avonds kijken we nog even of er ontwikkelingen zijn ten aanzien van de vulkaan. De verhoogde activiteit houdt aan, maar er is niet direct gevaar op een uitbarsting, maar kan ook ieder ogenblik gebeuren. Omdat dit onder 400-800 meter ijs van de gletsjer zal gebeuren is het directe gevaar naast overlast van as vooral enorme overstromingen.

Waarschijnlijk zal het allemaal wel met een sisser aflopen en zal de onrust in het binnenste der aarde wel weer gaan liggen, maar tot die tijd houden we internet goed in de gaten. Morgen vertrekken we naar Kirkjubæjarklaustur (ja, zeg dat maar eens 6 keer snel achter elkaar), dat is een stuk dichter bij deze vulkaan, maar een eventuele overstroming zou met name problemen de andere kant op moeten veroorzaken hebben we ons laten vertellen. We zullen wel zien. De overheid hier is best alert en heeft al 200 man geevacueerd die echt vlakbij de vulkaan wilden gaan camperen om de uitbarsting van vlakbij mee te maken. Mja, gekken heb je altijd.

 

 

2 thoughts on “21 augustus 2014 – Seljandsfoss, Kerid en strand

 1. prachtig al die foto’s en zo te zien vermaken jullie je best.
  hier stond ook een artikel in de krant over de vulkaan. Dat ze een aantal mensen hebben geëvacueerd en een aantal wegen hebben afgezet. en natuurlijk een stuk over de vulkaan zelf
  hopelijk gaat alles volgens wens
  liefs tonny

 2. vandaag voor het eerst hier weer een vermelding in het journaal betreffende de vulkaan en wat beelden van stomende spleten in het ijsoppervlak.
  Best interessant! Jullie boffen maar om dit ook mee te maken, die verhoogde spanning etc. Verder geniet ik van de plaatjes en reis lekker mee,..

  ciao,…pa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>