‘s ochtends weer bijtijds wakker. Ook deze overnachting heeft een uitstekend ontbijt. Verse Skyr, wafels en goede koffie. Lekker genieten.

Na een goed ontbijt rijden we eerst even naar het strand om uit te waaien. Het was niet het strand dat ik in gedachten had (dat blijkt aan de andere kant van de rots te liggen (Reynisfara beach). We kijken snel rond en gaan dan – na een korte pitstop bij de supermarkt- onderweg naar Landmannalaugur.

Eerste half uur rijden is dezelfde weg die we gisteren al 2x gereden hadden. Nog steeds mooi, maar niet heel spannend.

Het eerste stuk na de afslag van de hoofdweg naar Landmannalaugur is nog asfalt. Na een tijdje volgt een afslag en wordt de weg gravel. Vanaf dat punt begint de omgeving ook interessanter en ruiger te worden.

We rijden eerst langs een mooi grillig en vooral groen landschap met een watertje er doorheen. Daarna wordt het landschap steeds meer veelkleurig.

We rijden gestaag door met veel fotostops. Aan het eind van de dag moet pa constateren dat hij harder door de accu van zijn camera heen gaat dan hij had verwacht.

We gaan door een riviertje heen. De eerste is niet zo diep, maar wel goed om even de standen van de auto te ontdekken.

De weg die er op volgt volgen nog vele crossings en mooie uitzichten.

Onderweg stoppen we nog vlak voor Eldgja bij een lief huisje met overnachtingsmogelijkheid. Daar maak ik met broer een korte wandeling naar een mooie waterval terwijl pa en ma lekker in het zonnetje van het uitzicht beneden genieten.

Niet alleen de waterval, ook de route er naartoe mag er wezen.

We rijden verder en zien nog heel veel moois en we genieten allemaal enorm. Wat een enorm fascinerend landschap.

Na een lange rit die zeer de moeite waard was komen we in Landmannalaugur aan. In de auto veel lol over diverse zaken.

In Landmannalaugur maken we een korte tocht met in het begin best veel klimmen (kudo’s voor pa en ma dat ze dit gered hebben) naar een uitkijkpunt over een vallei. Wat is het hier toch mooi.

Pa wordt er helemaal stil van de confrontatie met al dit natuurschoon waar de sporen van de vulkanische activiteit zo duidelijk zichtbaar zijn.

Om dit nog te onderstrepen zien we in de verte een dikke rookpluim van de fumarolen.

360 view – click t pan

Eenmaal het uitkijkpunt bereikt beginnen we aan de weg terug. Dat blijkt met de slechte knieƫn nog best een opgaaf. Maar pa laat zich niet kennen en met een klein beetje hulp lukt het hem toch.

Na deze wandeltocht drinken we nog lekker een kop koffie, lunchen we met wat broodjes en dan weer terug naar Vik via een alternatieve route.

Eerst weer de diepe crossing bij Landmannalaugur zelf over. Dat gaat zonder problemen.

Onderweg weer veel moois, waaronder de vulkaan Hekla die een belangrijke oorzaak is van al de lava in deze omgeving, dit keer helemaal vrij van alle wolken. Iets wat hier een uitzondering is. De bijnaam van de vulkaan is de man met de hoed, omdat de top altijd in de wolken zit. Vandaag niet dus.

We sluiten de dag af op het Reynisfara beach. Daar zie we veel bijzondere basalt formaties. En als kleine jongens moeten we natuurlijk ook op de basalt blokken klimmen.

En er zijn ook Puffins! Al zijn deze wel lastig te fotograferen.

We eten nog lekker wat in het black beach restaurant en gaan daarna door naar onze overnachting aan de andere kant van de rotswand. Daarna praten en drinken we nog wat n het hotel en gaan dan slapen.