Vroeg uit de veren vandaag, want dan zou het beter weer zijn op de Spengisandur. Dat zou in de loop van de middag gaan betrekken. Tenminste volgens de verwachting van gisteren. Die verwachting moet voor vandaag wat bijgesteld worden, nu is het juist pas vanaf het begin van de middag in het binnenland helder.

Voor niets zo vroeg opgestaan. Mag ik dat gaan uitleggen, want als een kleine dictator had ik iedereen zo ver gekregen om wel vroeg op te staan, terwijl het gisteravond bepaald niet vroeg was.

Dus alle tijd om te ontbijten vandaag. Dat doen we dan ook. Uiteindelijk zijn we ondanks dat de wekker om 6:00 ging om 8:30 alsnog onderweg.

Het is stralend weer, het zonnetje lacht ons toe. In de verte zien we wel een pakket bewolking, maar dat mag niet deren.

Het eerste stuk weg is nog asfalt. We brengen nog een ochtendgroet aan de vulkaan Hekla die het landschap domineert. Dit keer met de hoed van wolken op zoals hij meestal te zien is.

De weg slingert vrolijk door het landschap. We passeren de afslag naar de weg waar we uit Landmannalaugur zijn gekomen en rijden nu door.

Op de parkeerplaats staat denk ik als waarschuwing een total loss land rover die waarschijnlijk te hard over de wegen heeft gereden en is gaan rollen. Ziet er niet best uit.

Na de elektriciteitscentrale veranderd de weg van asfalt in gravel en gaat ook minder slingeren. Even verderop gelijk mooi uitzicht over het stuwmeer.

We vervolgen de weg door eindeloze lavavelden met af en toe ineens een verrassende kloog, uitgeslepen door een riviertje. In de verte zien we de grote gletsjers Hofsjokull en Vatnajokull langzaam dichterbij komen.

Als de gletjers meer en meer in het zicht komen wordt het uitzicht steeds mooier.

Ook de indruk van de eindeloze leegtes is overweldigend.

We hebben ook af en toe een crossing, maar alle riviertjes hebben relatief weinig water op dit moment, dus deze zijn gemakkelijk. Niets vergeleken met Thorsmork.

Ook fijn dat, zoals de weersvoorspelling al had aangegeven, de lucht als we bij de gletsjers zelf zijn steeds verder opklaart.

Onderweg komen we ook wat fietsers tegen en extreme runners.

We rijden verder naar een eerste mountain hut waar ze ook koffie verkopen. We drinken lekker wat op een terras en eten er een cakeje bij. Met een geweldig uitzicht. De gletsjer op de achtergrond loopt over in de wolken.

We rijden verder en nemen een detour via Laugafell. Het weer is super en er wordt erg genoten.

De weg naar Laugafell is wel een stuk slechter en lastiger te rijden, dus dat schiet minder op.

Het uitzicht is wel super. Ook de river crossings zijn hier interessanter.

Bij Laugafell is een warme bron. Daar lunchen we en genieten we lekker van het warme water met het mooie uitzicht.

De weg van Laugafell terug naar Sprengisandur is een stukje beter, dus relatief snel (mede dankzij de rijstijl en het acceptatievermogen van de overige passagiers in de auto qua heen en weer schudden) zijn we weer op de Sprengisandur.

Daar is het nog een stuk rijden naar de watervallen van Hrafnabjargafoss. Heel erg mooi.

Uiteraard moet er op dingen geklommen worden en moet er vlakbij de waterval gestaan worden.

We genieten met volle teugen en zijn vrij kort nadat we aankomen de enigen bij deze waterval.

Na dit waterval geweld tijd voor nog meer watervallen.

Eerst de machtige Aldeyarfoss met indrukwekkende kloof.

Ik moest natuurlijk nog wel even naar beneden klimmen.

Blijft indrukwekkend.

360 view – click to pan

Daarna verder rijden naar Godafoss. Nog wel even een paar hekken door, maar gelukkig was er goede assistentie.

Godafoss zelf blijft mooi. Er is wel veel meer afgezet door hekken nu, waardoor het lastiger is om dicht bij de waterval zelf te komen.

Na al dit natuurgeweld eten we lekker wat in Laugar. Dat gat er zeker in. De grote bier valt ook prima na zo’n dat lang rijden. Luxe dat ik vervolgens door broer naar de overnachting in Granastadir gereden wordt. Een mooi appartement, de hele benedenverdieping van een huis met uitzicht op een waterval.