Na een ontbijt met een lekker gebakken ei gaan we op stap om de oostkust te verkennen. In Husavik en omgeving zou het, net als de rest van IJsland zo’n beetje, flink bewolkt worden, maar de oostkust had een betere voorspelling. En laat dat nou net nog een stukje IJsland zijn dat wij nog wilden zien.

Onderweg zijn er ook nog een paar dingen die we willen bekijken en tot nu toe hadden overgeslagen.

We rijden eerst naar Hljodaklettar. Daar was volgens de planning de bedoeling even snel te kijken naar wat basaltformaties. Het lopen gaat pa evenwel zo goed af – het is alsof hij doping heeft gebruikt, basalt-doping – dat we besluiten door te gaan tot Raudholar.

Pa en ma nemen het linkerpad dat beter begaanbaar is terwijl ik met broer over het meer oneffen basaltpad klim.

Het is een mooie tocht met veel bizarre basaltformaties.

Als we verder klimmen krijgen we ook steeds meer van de naastgelegen rivier te zien. Dit is de rivier in het verlengde van de waterval Dettifoss.

Ongeveer gelijktijdig komen we boven aan. Dat betekent dat pa en ma flink hebben doorgelopen. Want hoewel het voor ons meer klimmen en dalen was, hebben zij ook redelijk wat hoogtemeters moeten maken.

Gezamenlijk lopen we het pad terug.

Bij de auto puffen we even uit, want het was erg warm. Niets te merken van de bewolking hier.

We rijden een klein stukje terug naar Asbyrgi en daar lopen we nog een klein stukje (bij elkaar ook weer meer dan een kilometer) naar de horseshoe-canyon.

Ook een mooi uitzicht, maar omdat het dicht langs de hoofdweg ligt hier wel veel andere toeristen.

We rijden verder Kopaker, een plaatsje aan de oostkust. Daar is een pompstation dat tevens dient als enige restaurant van de plaats en ook als supermarkt. Moet interessant zijn om daar te wonen. Als je uit eten wil, weinig keus. Dat is tenminste nog een plek waar je je nog met succes kan verzetten tegen TakeAway.com.

Daar is een pompstation dat tevens dient als enige restaurant van de plaats en ook als supermarkt. Moet interessant zijn om daar te wonen. Als je uit eten wil, weinig keus. Dat is tenminste nog een plek waar je je nog met succes kan verzetten tegen TakeAway.com.

Wij drinken hier een kop koffie en rijden dan verder. We genieten nog van het uitzicht van het meest noordelijke punt van IJsland, net onder de poolcirkel (je kan hem wel zien zullen we maar zeggen). Daar maken we ook wat foto’s en rijden dan verder.

Onderweg allerlei meertjes die soms dampen van de thermische activiteit. Dat laatste ruik je ook, want hier en daar hangt een sterk overheersende zwaveldamp in de lucht (en nee, die is niet afkomstig van binnen de auto).

We rijden door tot het plaatsje Raufarhöfn waar The Arctic Henge is, een stenen cirkel waar de midzomernachtzon op een bepaald tijdstip precies doorheen schijnt.

Daar schieten we ook nog een paar mooie plaatjes.

Daarna gaan we terug naar Husavik, waar we nog lekker wat eten.

Vervolgens door naar ons huisje, met zijn allen in de hottub en daarna woest kaarten, een beetje tassen pakken voor morgen en dan lekker slapen.