Archives

All posts for the month February, 2012

Tortuguero 's ochtends vroeg

De tijd gaat hard, want vandaag moeten we alweer weg uit  Tortuguero. ‘s ochtends vroeg nog even genieten van het uitzicht. Daarna spullen inpakken, ontbijten en klaar voor de boot terug. Nog leuk gesproken met de bediening van het restaurant die ons geholpen heeft met wat spaans, want dat was dramatisch (en is nu ‘normaal’ slecht). Opnieuw een hevige regenbui waar het water zo hard naar beneden komt dat je jezelf niet meer kan horen denken.

Kort filmpje van regen: http://youtu.be/sBTeiZf69U8

Nog even genieten van het uitzicht

Met de mobiele telefoon nog gebeld met het verhuurbedrijf van de auto om wat te regelen, maar door de regen was dat niet verstaanbaar. Gelukkig konden we de telefoon in de lobby van het hotel gebruiken. Ter plekken hebben we nog kunnen regelen dat we morgen onze auto eerder kunnen ophalen en er een navigatie systeem bij zit. Geen overbodige luxe hier, want er zijn nauwelijks adressen en bewegwijzering is er ook nauwelijks (alleen bordjes met daarop de rivier die je oversteekt, maar dat helpt niet veel). Omdat we onze auto eerder kunnen ophalen kunnen we wel bijtijds bij Poas zijn zodat we meer kans hebben op een goed uitzicht.

Daarna op weg naar San Jose. We waren wat laat dus met grote vaart zoeven we met de boot door het tropische regenwoud. Beetje surrealistisch.

Ik kan me goed voorstellen dat het heerlijk is hier te wonen, alles is heel relaxed. Wel wordt je wereld heel klein, want Tortuguero ligt enorm afgelegen. Ruim een uur met de boot en alles moet over water.

De weg terug gaat ook een stuk vlotter dan heen. We passeren dezelfde bananenplantage en gaan vrij rap door naar de locatie waar we de vorige keer ontbeten hebben. Dit keer stoppen we voor een lunch. Tegelijk nemen we ook afscheid van Abraham, David, Joanna en Francis, een stel van 4 leuke mensen die tegelijk met ons de boottochten hadden en met wie we ontzettend gelachen hebben.

We komen ook weer langs de twee rivieren die totaal anders van kleur zijn als gevolg van ander vulkanisch sediment, Rio Sucio. Op mijn verzoek rijdt de chauffeur langzaam over de brug zodat we een foto kunnen nemen. Midden op de brug staat hij zelfs even stil met veel getoeter tot gevolg, want het is een drukke eenbaans weg en nu kan niemand er meer langs.

Aan de andere kant van de brug komen beide riviertjes samen en gaan ze verder als een, maar daarbij blijf je wel enkele honderden meters lang de verschillende kleuren zien.

De kamer in het Tryp Sabana hotel ziet er ook prima uit. Mooi uitzicht over de stad met het gebergte in de verte.

Daarna nog de stad ingeweest om wat indrukken op te doen en de benen te strekken. Hoewel San Jose veel betonbouw is, zijn er ook nog genoeg mooie oude gebouwen en parken te vinden.

Teatro Nacional

Parque Central

Parque Morazan (met Teplo di Musica)

Yellow House

Daarnaast ook de nodige winkels gezien en een ware farmacia. Dat gaat er ook hier anders aan toe dan in Nederland.

Farmacia in San Jose

Nog lekker gegeten in een door Lonely Planet aanbevolen bistro genaamd Nueastra Tierra.

Vervolgens nog een taxi terug naar het hotel. Dat was al een beleving op zich, want de taxi chauffeur sprak alleen spaans en wist volgens mij niet precies waar het hotel lag. Gelukkig is de naam van het hotel gelijk aan de buurt waar het hotel in gelegen is, dus op een gegeven moment zagen wij het hotel niet al te ver weg liggen en hebben we de taxi chauffeur vriendelijk bedankt.

San Jose by night

Het verkeer in San Jose is werkelijk een totale chaos waar iedereen links en rechts inhaalt en afslaat en ook de nodige keren langs de kant van de weg stilgestaan wordt, maar daar is eigenlijk geen plek voor. Gevolg, veel getoeter, auto’s die elkaar op een millimeter afstand moeten passeren etc. Voeg daar de nodige steile hellingen aan toe en je hebt een echte uitdaging. Ben blij dat ik hier niet mijn weg doorheen moet banen op zoek naar een parkeerplaats.

 

Lekker geslapen. Vannacht heeft het behoorlijk hard geregend, daar nog wel even wakker van geworden. ‘t is hier niet voor niets zo groen.

‘s ochtends een heerlijk ontbijt. Muy bien. Het fruit hier is overheerlijk, duidelijk rijp van de plant gehaald en daardoor veel meer smaak. Ananas is hier echt erg zoet.

Na het ontbijt hebben we onze eerste tocht door de wateren van Tortuguero. Waar we naar toe gaan is nog niet duidelijk, want het aantal bezoekers wordt gelijkmatig over het gebied verdeeld. Uiteindelijk gaan we naar Cano Herald, een van de meest nauwe maar wel bevaarbare delen.

Kort na ons vertrek zien we al twee leguanen in de boomtoppen zitten. Mooie beesten. Helaas begint het ook al vrij snel met tussenpozen te regenen. Het heet hier niet voor niets regenwoud. De mensen met wie we in de boot zitten hebben veel humor, dus we slaan ons wel door de regendruppels heen. Is wel lastig beesten spotten met regen, want dan verstoppen ze zich meer en met waterdruppels die de hele tijd in je ogen vallen is het ook lastig kijken.

Tussendoor is het ook geregeld perioden droog en af en toe komt de zon ook tevoorschijn. Dan is het gelijk ook erg warm en is het zo fel dat het weer lastig tegen de zon in naar boomtoppen kijken is. Onderweg zien we nog een hoop.

Naast allerlei vogels waar de mensen in onze boot helemaal fan van zijn, zien we ook de nodige andere beesten, zoals kaaimannen en howler monkeys, capucijner aapjes en een spider monkey.

Zie ook het filmpje dat maaike maakte:

http://www.youtube.com/watch?v=EAw4CaQfJrk&feature=youtu.be

 

Verder is het genieten van de omgeving, krappe doorgangen met mooi groen.

Kort nadat we weer teruggekomen zijn bij het hotel gaat het weer keihard regenen. We hopen dat het meeste nu alvast valt, zodat we het met de trip van vanmiddag droog houden.

De lunch was weer overheerlijk. Wel begon het keihard te regenen, een typisch tropische bui. Zoveel regen dat je nog maar 20 meter zicht hebt. Een harde wind steekt ook op en in het restaurant worden snel zeiltjes naar beneden getrokken om de gasten droog te houden.

Na de lunch nog een boswandeling gemaakt. Daarbij dankbaar gebruik gemaakt van de ter beschikking gestelde laarzen. Geen overbodige luxe, zoals je kunt zien stond het pad blank en het was hier en daar best diep.

In het bos nog een leuk klein vuurrood kikkertjes gezien (het beestje is ongeveer 1 a 2 cm groot),  giftig natuurlijk (strawberry poison dart frog). Leuke beestjes. Verder nog bijna vastgezeten in de blubber. Op een bepaald punt werd het pad zo blubberig dat ik tot net boven de rand van mijn laars vast zat en er nauwelijks meer uit kwam. Tijd om om te draaien en verder te gaan met de tweede bootsafari door Tortuguero.

De tweede tocht was er geen druppel meer gevallen en was het zweten in de volle zon. Omdat de bewolking pas wegtrok net nadat we vertrokken geen zonnebrand meegenomen, dus gelijk een kleurtje opgedaan. Onderweg weer tal van dieren gezien, meer aapjes (dit keer hoger in de boom, dus lastiger te fotograferen) en ontzettend veel bijzondere vogels. Ben zelf niet zo’n vogelaar, maar was wel mooi om te zien. Daarnaast genoten van de prachtige omgeving.

‘s avonds weer heerlijk gegeten. Kennelijk is heart of palm erg populair in Costa Rica, de kern van een palmboom. Smaakt een beetje als artisjokken en is erg lekker. Gelijk een planning gemaakt voor morgen en overmorgen. Morgen wordt minder interessant en zijn we het grootste deel van de dag kwijt met de reis terug naar San Jose, Tortuguero ligt best afgelegen. De dag erna gaan we als we de auto iets eerder kunnen krijgen naar Poas en de La Paz watervallen.

 

 

 

Het was weer ‘s ochtends vroeg opstaan, want 6:30 uur worden we opgehaald voor onze trip naar Tortuguero. Geen tijd voor ontbijt, maar dat geeft niet, want we hadden de avond er voor heerlijk gegeten in het restaurant. Echt een topper. Leven is hier goed.

De wake up service wekt ons keurig om 5:45 zoals afgesproken. Anders dan afgesproken staat onze chauffeur al om 6:00 uur klaar. Dat wordt iets sneller de spullen in de tassen mikken en instappen maar. Alle haast bleek evenwel voor niets, want onderweg moesten we nog 4 personen oppikken en zij dachten om 7:00 uur opgehaald te worden. Ondertussen proberen we wat spaans te oefenen met onze gids van de dag. Soepel is anders.

Onderweg zien we al veel moois waar we nu langsrijden en op eigen gelegenheid nog wel gaan bekijken. We rijden op behoorlijke hoogte, de weg klimt tot ik schat een kilometer of 2 hoog en we rijden letterlijk door een dik pak wolken heen. Je ziet weinig en de wegen hier hebben veel weg van de Top Gear aflevering over  Bolivia, in het bijzonder de Carreta la Muerta. De wegen zijn smal en slecht onderhouden, het verkeer is over het algemeen geduldig, dus is met z’n allen achter de auto die het minst hard durft te rijden aan.

Onderweg komen we nog langs een bijzonder schouwspel, twee rivieren komen bij elkaar onder een brug, de ene rood bruin van het vulkanisch sediment (ijzer) en de ander groen van een andere vulkaan. Beide rivieren komen aan de andere kant van de brug samen en mengen dan langzaam, waarbij beide verschillende kleuren nog 200 meter lang te onderscheiden zijn. Bijzonder schouwspel. Ik probeer op de terugweg, als we er weer langskomen, de chauffeur gek genoeg te krijgen om te stoppen voor een foto.

Kort na de brug gestopt voor het ontbijt. Gekozen voor de Costa Ricaanse original variant, wat neerkomt op rijst met bonen en een soort saus er doorheen (erg lekker overigens) en roerei.

Vervolgens verder. Onderweg nog gestopt bij een banenenplantage en daar een korte blik kunnen werpen op hoe e.e.a. gaat. Een soort monorail loopt door het hele gebied en zo nu en dan komen er zakken met bananen op voorbij, voortgetrokken door een runner. Ziet er grappig uit. We wanen ons nu echt in de tropen, overal is het groen en grote planten.

En niet alleen de planten zijn groot. Bij een klein stalletje waar ze kokosmelk vers uit de kokosnoot verkopen (heerlijk, aanrader!) laat men trots ook een tor out of hell zien. Wat een enorm beest, ongeveer zo groot als mijn hand schat ik. De tor is evenwel onverstoorbaar aan het genieten van de stok sugarcane waar hij op gezet of gelokt is. High van de suiker laat het beestje zich rustig fotograferen. Kon zelfs zijn dekschild aanraken zonder problemen, keihard. Bijzonder om van zo dichtbij te zien.

Na de plantage is het nog een half uur of zo over slechte wegen naar Moin, onze opstapplaats. Daar gaan we met de boot verder voor ongeveer een uur naar ons hotel. Onderweg zigzaggen we door regenwoud. af en toe zien we de Carribische Oceaan in de verte, dit regenwoud grenst letterlijk aan de zee. Je ziet de branding in de verte omslaan, surrealistisch.

Onderweg naar Tortuguero (Youtube filmpje)

We gaan evenwel niet door de oceaan, daar is onze platbodem boot niet geschikt voor. In plaats daarvan bewegen we ons via kanalen parallel. Onderweg zien we mooie plaatjes met veel groen langs het water. Hier en daar wat wildlife, zoals een vergadering van aasgieren en een groep waterbuffels in het water.

Aangekomen bij het hotel staat men klaar met een vruchtencocktail, een goede traditie, die moeten we er in houden. Heerlijk, met wat geschaafd ijs er door. Ook een koele handdoek om het zweet van het gezicht te vegen. Voelen ons erg verwend. Is hier behoorlijk warm. Niet gekeken hoe warm precies, maar schat rond de 30 graden en behoorlijk vochtig. Kennelijk valt hier 8000 mm regen per jaar.

Na een korte tour worden we naar onze kamers gebracht. Wederom een plaatje. De airco is hier zeker geen overbodige luxe, daar gaan we een hoop lol van beleven. Genoten van een geweldige lunch. Kan me niet herinneren dat ik eerder zo lekker vis heb gegeten.

‘s middags nog een bezoek gebracht aan het dorp Tortuguero en een wandeling over het zwarte strand gemaakt. Zwart als gevolg van alle vulkanische afzettingen. Het dorpje zelf ademt een zuid amerikaanse laid back sfeer uit. Doet een beetje Cubaans aan. Erg gezellig. Gelijk geslaagd in het kopen van een souvenir Wordt helaas wel de hele vakantie meeslepen, maar is niet anders.

‘s avonds nog een beetje relaxen en daarna weer  heerlijk gegeten in het restaurant. We zijn wel moe en moeten nog een beetje wennen aan het tijdsverschil, maar gaat al stukken beter.

Morgen meerdere excursies het park Tortuguero in met een boot gepland. Ben benieuwd.

Tjonge wat was het vroeg opstaan vanmorgen. Om 4:40 werden we al opgehaald door een taxi. Nette jongeman die een stuk meer wakker was dan wij. Dat was maar goed ook.

Op Schiphol verliep alles voorspoedig. Maaike werd zoals gewoonlijk uit de rij gevist en haar tas moest gecontroleerd worden, maar we hadden natuurlijk alle verdachte spullen netjes in mijn tas, want ik word nooit gecontroleerd, nou ja, bijna nooit.

Overstaptijd op Madrid was iets meer dan een uur, maar met die grote luchthaven is dat nog best krap. Moesten haasten om met een metro nog op tijd bij de juiste gate te komen. Daar ging het echter weer manana manana met inchecken, dus we waren nog dik op tijd.

De vlucht naar Costa Rica viel eigenlijk wel mee. Onderweg nog wat spaans geprobeerd te leren, maar gaat nog niet echt soepel. Dat wordt nog wat. Op de luchthaven wel direct een Sim kaart gekocht. Daarmee bellen naar het buitenland gaat haast niet, want dan ben je zo door je tegoed heen, maar lokaal bellen gaat prima.

Mochten er spoedgevallen zijn, dan kan je ons dus bereiken:

00506 85687194 . Hou wel rekening met 7 uur tijdsverschil en het feit dat we de telefoon waarschijnlijk een groot deel van de tijd ook uit hebben staan of niet horen.

De rit van de luchthaven naar het hotel was bijzonder. Een ritje in de python in de efteling is er maar saai bij. Ik wist niet dat je je ook zo door het verkeer kon begeven. De dame achter het stuur was bepaald geen dame in het verkeer. We waren er wel verdraaid snel, dat doe ik haar niet na.

De ontvangst in het hotel in San Jose was super. Nog voor ik kon uitleggen wie ik was stond ik met een cocktail in mijn hand. Kamer zelf is echt super. een plaatje. Erg mooi ingericht en heel gastvrij.

Ook de openslaande deuren naar een binnentuin met fontein is bijzonder en maakt het echt af. Straks nog kijken bij de Jacuzi op het Sundeck.

We gaan vanavond nog eten in het restaurant waarvoor we moeten reserveren, want het is volgens Lonely Planet ook een van de beste restaurants van San Jose en daardoor behoorlijk populair.

 

Vandaag nog de laatste zaken voor de vakantie afgehandeld. Zo netjes ziet m’n kamer er niet vaak uit. Lekker gevoel.

Zo opgeruimd als het nu op kantoor is, is het thuis nog niet, maar dat lossen we morgen wel op. Verder nog wat laatste spulletjes kopen, daarna een (erg) kort nachtje en dan op naar Schiphol. We worden opgehaald door een taxi, dus dat wordt een beetje suffen achterin.

Inmiddels hebben we ook een globale planning gemaakt, maar we hebben nog niets geboekt, dus we zien wel wat het wordt. Nu maar hopen dat je spaans een beetje al doende leert, want van de voorbereiding is door alle hektiek ook niet veel terecht gekomen.

Vorig jaar weken we al vanaf dag 2 af van de planning, dus dit is behoorlijk onbetrouwbaar. De eerste 3 dagen zijn wel al ingepland en dan verblijven we in Torteguero, hotel Manatus , ziet er goed uit.

Operation Costa Rica
dag datum Actie
zondag 26-feb vliegen van Amsterdam via Madrid (v11.15) naar San Jose (a16.15)
maandag 27-feb Tortuguero, ‘s ochtends opgehaald, nacht 1
dinsdag 28-feb Tortuguero, nacht 2
woensdag 29-feb terug naar San Jose: overnachten
donderdag 1-mrt Poas
vrijdag 2-mrt Fortuna – Arenal
zaterdag 3-mrt Monteverde
zondag 4-mrt Ricon de la Veija vulkaan
maandag 5-mrt kust Nicoya
dinsdag 6-mrt kust surfen
woensdag 7-mrt kust Nicoya
donderdag 8-mrt kust vasteland
vrijdag 9-mrt Manuel Antonio, snorkelstrand
zaterdag 10-mrt Manuel Antonio, ‘s middags naar Palma Sur
zondag 11-mrt van Palma Sur naar Corcovado
maandag 12-mrt Corcovado – hiken
dinsdag 13-mrt Corcovado – Isla de Cano
woensdag 14-mrt terug naar Palma Sur of extra dag Corcovado
donderdag 15-mrt terug naar Palma Sur of Chirripo
vrijdag 16-mrt Chirripo
zaterdag 17-mrt Irazu, auto inleveren en vliegen van San Jose naar Madrid
zondag 18-mrt van Madrid naar Schiphol

 

Iedere vakantie begint met een goede voorbereiding. Druk bezig met het regelen van het e.e.a. De vluchten zijn geregeld en ook het hotel bij aankomst, maar de rest – inclusief de auto – moeten we nog rond zien te krijgen.

Qua auto mikken we op een Toyota Rav4. Een redelijk compacte 4WD auto die niet al te laag op de weg ligt. Daarmee moeten we niet al te veel problemen hebben.

Hotel bij aankomst ziet er overigens super uit:

http://www.granodeoro.com/