Allereerst willen we iedereen die reageert op de blog nog hartelijk bedanken. We kunnen daar niet op reageren, daar ontbreekt de tijd voor (blog bij houden gaat net), maar we zien het wel en vinden het ontzettend leuk om van het thuisfront te horen.

Vandaag redelijk wat kilometers in de planning, maar we vertrekken pas tegen de middag. Blijkt achteraf voor het weer ook een goede keuze te zijn.

Vandaag willen we een aantal laguna’s op de altiplano (hoge deel van de bergen hier) bezoeken. De weg naar San Pedro de Atacama van Tilcara was erg mooi en we hopen op een soortgelijke ervaring. De weg die we rijden is ook een andere weg tussen Argentinie en Chili. We gaan evenwel niet helemaal tot de grens rijden, alleen een stukje.

Zodra we San Pedro uit zijn is het uitzicht al mooi en een beetje onwerkelijk. We rijden eindeloos langs de weg met aan onze linkerhand hoge bergen die op een reusachtig zandduin lijken de rusten. Het is geen zand, maar vanaf deze afstand lijkt dat wel zo. En dan te bedenken dat je een klein uur lang de berg af kan rijden, zo hoog. Aan de andere kant van de weg is een enorme zoutvlakte waar toch nog enkele plantjes hebben weten te overleven.

We rijden verder en het eerst stuk blijven we nog redelijk vlak. Daarna gaat het behoorlijk klimmen en voor we het weten zitten we rond de 4000 meter.

Daar is het helemaal mooi. We rijden door surrealistische landschappen en genieten enorm.

Bizar om vanaf 4000 meter omhoog te kijken naar hoge bergtoppen 1500-2000 meter hoger. We wennen op deze wijze ook langzaam aan de ijle lucht. En al voelen we het nog steeds, we hebben wel minder last.

Bij het door ons zelf gekozen eindpunt slaat het weer om. De bewolking hangt hier wat lager, wat op deze hoogte betekent dat het ineens dicht trekt. Een meertje dat een perfecte spiegel van de bergen erachter vormde is nog geen minuut later nagenoeg niet meer te zien.

We rijden ook langs meer met warm water vanwege geothermische activiteit. Veel meren hebben ook een vorm van zoutkorst aan de rand.

Als we omdraaien laten we het slechte weer ook achter ons.

De laatste wolken zorgen nog wel voor een gekke gewaarwording waar wolk en berg in elkaar overgaan.

Het klaart verder op en daar waar de bergen op de heenweg nog achter wolken verscholen lagen is de bewolking nu helemaal weggetrokken. Met deze heldere hemel hebben we geweldig zicht op het landschap.

Onderweg zien we ook nog een condor die opeens ook omlaag duikt. We konden niet zien of hij wat gevangen had of niet.

We nemen een afslag naar Laguna Miscanti. Daar supermooi beeld van alle bergtoppen en een mooi meertje.

We rijden een rondje, stappen de nodige keren uit en rijden dan terug naar bijna het startpunt van onze tocht.

 

Ook de weg terug zien we veel mooie bergen die nu niet langer achter de wolken verstopt zijn.

Schattig klein huisje onderaan / in de berg

Bij Laguna Chaxa, dat in de boekjes omschreven werd als een locatie die je met zonsopgang (dat is niet echt ons ding) en zonsondergang moet bezoeken. Daar is een zoutvlakte en er kunnen veel flamingo’s zijn.

We zien inderdaad – een stuk verderop waar we niet kunnen komen – een grote groep flamingo’s. Een goede lens lost dat probleem voor een groot deel op. Ook de bergen op de achtergrond zijn goed zichtbaar vanaf hier.

De laguna levert mooie plaatjes op bij zonsondergang en zowaar vliegen er ook nog meer flamingo’s over, die met dit licht wel lastig op de foto te zetten zijn.

We wachten de zonsondergang af. Het landschap en de wolken kleuren diep rood.

 

Ondertussen maak ik nog een praatje met Pedro, een oude man die in een stadje vlakbij woont en aangeeft dat er op het punt waar zij staan gisteren nog veel flamingo’s waren.

Daarna gaan we in de auto terug naar San Pedro. Een ritje van ongeveer een uur, waarvan een groot deel door het donker. Weer maf om te beseffen dat je hier behoorlijk hoog bent en terwijl de zon voor ons al onder is, je de horizon nog wel verlicht ziet omdat daar de zon nog onder moet gaan.

’s avonds eten we nog wat in San Pedro en gaan daarna, moe van alle indrukken, snel slapen.