29 augustus 2014 – Vulkaanuitbarsting, Godafoss, Hellnar

29-8 anika godafoss2

‘s ochtends voor het ontbijt even gekeken naar het vulkaan nieuws.

uitbarsting1

Kennelijk is er toch een kleine uitbarsting ten noorden van de gletsjer (geweest). Hier helemaal niets van gemerkt. Bizar idee.

eruption2

Omdat de uitbarsting buiten de gletsjer heeft plaatsgevonden geen acuut overstromingsgevaar (wij vertrekken overigens vandaag uit het gebied waar dat effect op zou kunnen hebben). Of er as is vrij gekomen is nog niet bekend. Omdat ik niet weet of we straks weer internet hebben zet ik dit er maar vast op.

eruption

Op de website van IJslandse omroep nog een filmpje gevonden: http://www.ruv.is/frett/fyrstu-flugmyndir-af-eldgosinu

eruption3

Ook onderweg naar Godafoss niets kunnen zien van de (kleine) uitbarsting. Wel was er veel bewolking en zag het landschap er (daardoor?) een beetje heiig uit.

29-8 godafoss2

Godafoss is een mooie waterval, vrij dicht langs de doorgaande weg op onze route.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De waterval ziet er inderdaad super uit, wel een stuk kleiner dan Dettifoss en Selfoss, maar desondanks indrukwekkend.

29-8 godafoss pan1

Via wat stenen hoppen tussen kleine stroompjes water, ongetwijfeld veroorzaakt door de spray van de waterval, kan je tot vlakbij de waterval komen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dat biedt weer mooie foto mogelijkheden.

Terwijl er foto’s gemaakt worden speelt Anika lekker met steentjes bovenaan de waterval.

29-8 anika godafoss

Na Godafoss valt Anika achter in de auto in slaap (zoals we al gehoopt hadden). We maken gelijk een hoop kilometers, want het is een behoorlijk stuk rijden tot Hellnar.

29-8 landschap onderweg

Onderweg zien we nog de nodige bijzondere landschappen.

29-8 landschap onderweg2

Naarmate we doorrijden wordt het steeds meer bewolkt en zo nu en dan valt zelfs een spat regen. Dat wisten we wel, maar toch is het wel jammer. Laat gelijk weer zien hoe we verwend zijn geweest met het weer tot nu toe. Normaal gesproken regent het in IJsland 2 van de 3 dagen.

29-8 landschap onderweg3

Onderweg maken we nog een korte tussenstop  bij een op een onooglijke plek gelegen pompstation / wegrestaurant / motel. Je moet wel heel erg moe zijn van het rijden om hier te willen overnachten. De koffie was evenwel prima en de eigenaar was duidelijk wat eenzaam en begon gelijk hele verhalen aan ons op te hangen. Hij had ook nog een waterijsje voor Anika die dit zowaar erg lekker vond.

29-8 landschap onderweg pan

Na deze tussenstop waarbij Anika ook lekker even had kunnen rondrennen rijden we verder het schiereiland boven Reykjavik in.

Het weer wordt steeds slechter en we zien daardoor ook minder van het landschap dat hier heel mooi zou moeten zijn. Het grootste deel blijft verscholen achter een dik pak wolken.

29-8 anika koffer

UIteindelijk bereiken we Hellnar, een bijzonder klein plaatsje aan de kust. We checken in en laden onze spullen uit. Anika helpt uiteraard mee met het duwen van de koffer.

29-8 kust

Het eten is verrassend goed en de wijn smaakt prima. Na een dagje in de auto zijn we redelijk gaar en gaan bijtijds pitten. Qua vulkaan verder geen bijzonder nieuws. De uitbarsting is verder gestopt, maar meer uitbarstingen worden niet uitgesloten. Wij zijn inmiddels ver uit de regio die risico zou lopen bij overstromingen. Alleen een eventuele aswolk kan ons nog parten spelen.

Morgenochtend is de voorspelling dat het weer niet goed is, maar rond een uur of 12:00 zou dat opknappen. Dat wordt rustig aan doen ‘s ochtends en dan hopelijk van al het moois genieten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>