31 augustus 2014 – Storm, Reykjavik en Blue Lagoon

31-8 new eruption

De vulkaan is weer uitgebarsten, rustig maar gestaag, ten noorden van de gletjser. http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/articles/nr/2947 Even was er sprake van code rood (omdat het zo hard waaide dat ze de omstandigheden ter plaatse niet goed konden beoordelen, maar dat is kort daarna teruggeschroefd naar oranje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ondertussen waaien wij hier uit ons hemd. De wind giert letterlijk om het hotel. We gaan zo op weg naar Reykjavik. Met een beetje geluk zou het weer daar tegen het tijdstip dat wij daar aankomen (rond 13:00 uur) beter moeten zijn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We rijden maar voorzichtig terug, want er zijn enorme rukwinden.

31-8 newton does not agree with this waterfall

Het waait zo hard dat we omhoog vallende watervallen zien (nee we hebben niet teveel gedronken).

31-8 landschap

We rijden een stukje langzamer dan gepland. Hierdoor zijn we niet om 13:00 uur maar tegen 14:00 uur pas in Reykjavik. Geeft niets, want tot een uur of 14:00 regende het nog flink. Het landschap blijft ook met dit weer indrukwekkend.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maar, geluksvogels die we zijn, als we de auto parkeren houdt het op met regenen en niet lang daarna breekt zelfs een zonnetje door.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Als echte touristen gaan we even shoppen in Reykjavik. Er is afdoende prullaria te vinden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Grappige winkels waarbij het thema Viking, Trol en Puffin (Papegaaiduiker) wel enigszins overheersen.

31-8 maaike trollen

We drinken \in een soort Reykjavikse variant van Starbucks een lekkere kop koffie met een stuk taart erbij als vervanger van de lunch.

31-8 reykjavik2Daarna lopen we diverse winkeltjes af voor we weer terug bij de kerk zijn.31-8 reykjavikOmdat om 14:00 uur net een dienst begonnen was en we daarom de kerk niet in konden, kijken we nu alsnog even binnen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De kerk is mooi van binnen, met reusachtige stenen bogen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Verder is er een bijzonder orgel met meer dan 5200 orgelpijpen. Daar komt aardig wat geluid uit, zo merkten we bij de start van de mis.

We besluiten Reykjavik verder te laten voor wat het is en gaan door naar Keflavik om daar in te check in ons hotel en daar de bagage te dumpen. We treffen op een wat bijzondere locatie (oude Amerikaanse legerbasis) waar alles op elkaar lijkt na enig zoeken het hotel aan en checken in. De kamers zijn erg ruim, erg handig omdat we nog het nodige moeten ompakken.

Voordat we de koffers helemaal indelen besluiten we dat we toch nog tijd genoeg hebben om Blue Lagoon te bezoeken. De auto hoeft pas om 21:30 uur ingeleverd te worden en Anika heeft veel geslapen in de auto en is ontzettend wakker en heeft er ook nog wel zin in.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIn het begin nog een beetje onwennig.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maar na een tijdje was ze er niet meer uit te krijgen. Voor wie Blue Lagoon niet kent, dat is een natuurlijke hotspot waar water vol met voor de huid goede mineralen uit de grond komt, diep in de grond verwarmd  tot 240 graden (dus geen bacterien) en bovenaan lekker 40 graden o.i.d.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEr is een hele happening omheen gebouwd met allerlei trendy zaken, maar in essentie gaat het natuurlijk om de warme bron met het minerale water. Anika heeft er ook lol in en spat er lekker op los. We blijven een hele tijd in het water liggen en genieten nog na van een heerlijke vakantie.

We gooien de tank van de auto nog even vol vlak voor we deze inleveren en dan worden we teruggebracht naar ons hotel. Anika gaat vrij snel slapen en wij pakken alvast de koffers in, want morgen moeten we om 6:30 uur lokale tijd vliegen en dat betekent 4:15 uur opstaan. Kort nachtje.

Gelukkig lijkt de vulkaan zich te gedragen en kunnen we zonder problemen vertrekken.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>