26 okt: Moremi S19°10.286′ E23°45.204′

Vandaag bijtijds op omdat we grootse plannen hebben. Eerst echter goed ontbijten in de backpackers lodge. Daarna op pad. Onderweg van een local nog wat hout gekocht zodat we vanavond wat hebben om de beesten bij onze tent uit de buurt te houden. Gelukkig is het vandaag wat koeler vanwege de bewolking. Gisteren was het tegen de 40 graden, vandaag is het 35 denk ik en dat is een stuk beter.

Het eerste stuk ging voorspoedig. De weg reed lekker door totdat we bij South Gate kwamen. Daarna was het verplicht maximaal 40 kilometer per uur rijden. Het grootste deel van het eerste stuk naar 3th bridge was het veel langzamer rijden. Het traject gaat redelijk op en neer met diepe kuilen in de weg en zo nu en dan ook diep zand.

zonnende hippo

Toen we een zijweggetje namen die even verderop weer op de hoofdweg uit zou moeten komen liepen we al vrij snel vast. Maar met 4wd en low gearing aan reden we er gelukkig weer zonder problemen uit. Langs de kant van de weg zijn hier nauwelijks borden geplaatst. Je moet rijden aan de hand van GPS-coordinaten. Gelukkig hebben wij een kaart die daarin voorziet en kan onze TomTom ook GPS coordinaten laten zien.

Daarna first bridge. Een gammel klein bruggetje zonder dat water duidelijk zichtbaar was. Kennelijk was het water daar te laag voor.

Hippo vlakbij in water

Second bridge zouden we niet over mogen, maar er was een detour. Wij helemaal omgereden, bleek er achteraf bezien helemaal geen probleem te zijn omdat het water recent genoeg gezakt was.

De oversteek van 3th bridge was wel bijzonder. Weer een bijzonder gammel bruggetje dat zelf deels onder water stond. En dan moet je dus je banden mikken op het hogere deel van de brug dat onder water ligt. Best een toer en halverwege was het water ook behoorlijk diep, dus wil je niet van de brug afrijden. Ging gelukkig allemaal goed.

Daarna zijn we kris kras door het gebied gereden, allemaal kleine weggetjes, we hadden geen idee meer waar we waren. Wel onze GPS positie, maar volgens de zeer gedetailleerde kaart was daar geen weg. Dus op goed geluk maar een bepaalde richting op gereden waar de weg ook volgens de kaart zou moeten zijn en deze uiteindelijk met veel omwegen weer gevonden.

Fourth Bridge was waarschijnlijk de engste brug van allemaal. De brug piepte en kraakte alsof je er zo doorheen zou zakken en het was een behoorlijk gat van meer dan een meter onder de brug en daaronder weer water. Verder was het weer mikken om te rijden op de balken in de lengte. Met zwetende handjes de overkant bereikt.

Daarna door naar Xakanaxa en vervolgens weer helemaal terug naar south gate omdat de weg tussen Xakanaxa en Khwai river, onze overnachtingsplek, te diep was om doorheen te rijden.

Bij South Gate kwamen we erachter dat de koelkast die net weer gefixed was (was probleem met de accu) letterlijk uit elkaar getrild was. Met wat geduw en getrek en wat klappen op de juiste plaats het geval weer in elkaar gezet en verder naar Khwai. De weg er naartoe was veel makkelijker dan naar 3th bridge dus we waren er eind van de middag. Nog net genoeg tijd voor een tripje naar Dombo Hippo Pools.

Dat bleek een goede omschrijving, want daar troffen zowel een olifant als een tiental hippo’s aan en een croc. De rest van de dag zijn we niet erg veel wildlife tegengekomen, behalve dan veel springbokken, zebra’s en dat soort wild. Waarschijnlijk zijn we door de overmaat van wild in Etosha enigszins afgestompt.

Vandaag wel veel 4wd gereden. Wat een ervaring, Leuk om te doen, maar wel inspannend.

Op de camping is geen omheining en overal hangen borden dat je na het donker vooral je tent niet meer uit moet omdat je dan oog in oog met een leeuw, hyena of olifant en dat soort beesten kan staan. Dat wil je natuurlijk liever niet. Om het wild bij onze tent weg te houden hebben wij een aardig vuurtje gestookt. Toen ik net lekker bezig was ging het stormen en werd het al snel een waar vreugdevuur dat zo hard ging dat ik de auto nog een stukje meer op afstand gezet heb.

Toen we klaar waren met eten was het al pikke donker. Een beetje een apart gevoel, wetend dat er al dat wild in de buurt kan zitten. We vertrouwen er op dat dit wild bang is voor vuur en met de enorme fik die ik gestookt heb moeten we wel goed zitten.

‘s avonds ging het ook flink onweren. Door het grote vuur dat zo’n beetje de hele nacht gebrand heeft verder geen wild gezien. Wel veel geluiden van beesten gehoord. De volgende ochtend bleek een kampeerplaats verderop 4 hyena’s rond de tent gezeten te hebben om een meter of twee afstand.

Morgen op weg naar Chobe. Daar zou meer wild moeten zitten en wederom een niet omheinde camping.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to 26 okt: Moremi S19°10.286′ E23°45.204′

  1. jiska says:

    brrrrr wat een enge dingen allemaal…spannend!!
    ben blij dat jullie het heelhuids hebben overleefd, wat een belevenissen gaaf!
    dikke kus
    jis

Leave a Reply

Your email address will not be published.